СТРАТЕГІЇ ОСВІТИ ДЛЯ КРЕАТИВНОГО СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-VOU.2022.4(87).03

Ключові слова:

креативність, креативне суспільство, стратегія розвитку освіти, креативний клімат, синергетичний підхід, культурні та креативні індустрії (ККІ).

Анотація

Стаття присвячена розгляду умов розбудови в Україні креативного суспільства та ролі освіти в цьому. Оскільки для креативного суспільства головною метою є виявлення та максимальне використання інтелектуальних ресурсів людей, то це показує запит на професіоналізм, високий освітній рівень та реалізацію творчого потенціалу особистості. Така концепція знаменує перехід від індивідуальної креативності до креативності, як соціального явища. Креативне суспільство характеризується горизонтальними мережевими зв’язками, самоорганізацією, формуванням креативного класу та розвитком креативних та культурних індустрій. Все це провокує зміни в освіті, яка має передусім соціальну місію, а її “продукт” безпосередньо впливає на всі сфери життя. Отже, мова йде не тільки про освітні програми, спрямовані на технології майбутнього, поширення творчих інкубаторів та підтримку стартапів. Йдеться про формування гуманітарного інтелектуального капіталу країни, його культурне різноманіття, посилення культури партнерства і довіри, створення креативних екосистем, в яких заклади вищої освіти є ключовими інституціями.

Посилання

Ляшенко, В., Котов, Е., (2015). Україна ХХІ: неоіндустріальна держава або «крах проєкту»?: монографія. URL: https://iie.org.ua/monografiyi/lyashenko-v-i-kotov-ye-v-ukrayina-hhi-neoindustrialna-derzhava-abo-krah-proektu-2015-r/.

Міжнародний форум »Креативна Україна» (19 листопада 2020). URL: YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=3O0XoLgQaUI.

Міністерство освіти і науки України. Новини. (2022). URL: https://mon.gov.ua/ua/news/sergij-shkarlet-odnim-iz-vazhlivih-rishen-u-2021-roci-stalo-zbilshennya-posadovih-okladiv-osvityan.

Міністерство освіти і науки України. Освіта. (2022). URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/nacionalna-ramka-kvalifikacij/nacionalne-agenstvo-kvalifikacij-nrk.

Про схвалення Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року, Розпорядження № №526–р (2019). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/526-2019-р#Text

Андреев, К. Одноранговая экономика. URL: https://play.google.com/books/reader?id=vRd9DwAAQBAJ&pg=GBS.PT15.w.0.0.49_50&hl=en

Журавлев, В. А. (2011). Креативное общество – новая парадигма развития стран в ХХІ веке. Креативная экономика, № 8. С. 42–49.

Кастельс, М. (2000). Информационная эпоха: экономика, общество и культура: Пер. с англ. ГУ ВШЭ. 608 с.

Квортруп, Л. Общественная система образования – Введение в педагогическую теорию Никласа Лумана. https://gtmarket.ru/library/articles/7379.

Флорида, Р. (2011). Креативный класс. Люди, которые меняют будущее. Классика ХХI.

Creative Industry 4.0 Towards a New Globalized Creative Economy, 2021. URL: https://unctad.org/system/files/official-document/ditctncd2021d3_en.pdf.

KEA European Affairs: «Market analysis of the cultural and creative sectors in Еurope». URL: https://keanet.eu/wp-content/uploads/ccs-market-analysis-europe-012021_EIF-KEA.pdf .

Otis College Report on the Creative Economy. Електронний документ. URL: https://www.otis.edu/creative-economy/2021.

The Future of the Creative Economy A report by Deloitte. URL: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/technology-media-telecommunications/deloitte-uk-future-creative-economy-report-final.pdf.

Foundations of the creative society. Сreative society. URL: https://creativesociety.com/8-foundations-of-a-creative-society.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-01

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ХХІ СТОЛІТТЯ: ПОШУК ПРІОРИТЕТІВ