СТАН ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ МИСТЕЦЬКОГО СПРЯМУВАННЯ В УНІВЕРСИТЕТАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА США ДО ЗАСТОСУВАННЯ МУЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2023.3(90).10

Ключові слова:

університетська освіта Європи та США, музичний терапевт, мистецька підготовка, здоров’язбережувальні технології, музикотерапія.

Анотація

Метою сучасної університетської освіти країн Європи та США є навчання, виховання, гармонійний розвиток та соціалізація високоморальної, духовно розвинутої особистості, яке відбувається з застосуванням здоров’язберігаючих технологій. Великого значення ця мета набуває саме в умовах освітнього простору, оскільки ним охоплюється значна частина населення, яка характеризується відмінностями у культурному рівні, матеріальному статусі, віці. В університетській освіті збільшується чисельність студентів з особливими потребами. Розв’язанню визначених проблем сприяє використання музичної терапії в сучасному університетському просторі, для чого необхідно впроваджувати: висококваліфіковану підготовку кадрів з музичної терапії і освітні проекти та програми в університетах Європи та США. Протягом ХХ та ХХІ століття у країнах Європи та США музична терапія стала інтенсивно впроваджуватись в університетську освіту для активізації освітньої та інтелектуальної діяльності, моделювання здоров’язбережувального навчального середовища, задоволення особливих потреб студентської молоді в інклюзивній освіті, створення середовища STEAM-навчання. На сьогодні науковцями України систематизовано лише окремі аспекти наукового знання щодо музичної терапії, яка впроваджується в зміст сучасної університетської освіти країн Європи та США. Так не узагальнено провідний міжнародний досвід з питань підготовки фахівців мистецького спрямування до застосування музичної терапії у професійній діяльності, не обґрунтовано систему заходів щодо залучення здобувачів освіти до цих занять, не систематизовано дані з особливостей змісту занять з засобами музичної терапії. Наслідком використання музичної терапії в університетському середовищі повинна бути експресія почуттів і позитивні зміни поведінки суб’єктів освіти під час комунікації з оточуючими та рефлексії. Музична терапія розв’язує питання спілкування, покращення мотивації, уваги, поведінки, поліпшення пам’яті і здатності до освіти, впливає на емоційну сферу особистості.

Посилання

Federal Ministry of Labour, Social Affairs, Health and Consumer Protection. (n.d.). MusiktherapeutInnenliste [List of Music Therapists]. October 11, 2019. Retrieved from: http://www.musiktherapeutenliste.at (Last accessed: 10.01.2023).

Li K, Weng, L, & Wang, X. (2021). The State of Music Therapy Studies in the Past 20 Years: A Bibliometric Analysis. Frontiers in Psychology. 2021 Vol.12. doi: 10.3389/fpsyg.2021.697726. Retrieved from:: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8222602/ (Last accessed: 16.01.2023).

Melissa Mercadal-Brotons, Patricia L. Sabbatella, & María Teresa Del Moral Marcos. (2017). Music therapy as a profession in Spain: Past, present and future. Approaches: An Interdisciplinary Journal of Music Therapy. 2017. Vol. 9 (1). P. 111–119. Retrieved from: https://www.academia.edu/18657723/Music_therapy_as_a_profession_in_Spain_Past_present_and_future (Last accessed: 12.01.2023).

NYU Steinhardt. PhD, Music Education:

For College and University Faculty. Retrieved from: https://steinhardt.nyu.edu/degree/phd-musiceducation-college-and-university-faculty/curriculum (Last accessed: 15.01.2023).

NYU Steinhardt. DOCTOR OF PHILOSOPHY Music Education with a Specialization in Music

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13

Номер

Розділ

ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД