ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ОСВІТІ: ДИЛЕМА СПІВБУТТЯ ЛЮДИНИ ТА МАШИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2023.4(91).04

Ключові слова:

штучний інтелект, етика в освіті, авторські права, інтелектуальна власність, академічна доброчесність, технологічні інновації, взаємодія людини та машини, філософія технологій, соціальна справедливість, еволюція ШІ

Анотація

Стаття розглядає роль штучного інтелекту (ШІ) у сучасному світі, особливо в контексті освіти. Автор аналізує етичні аспекти використання штучного інтелекту, зокрема його вплив на академічну доброчесність і формування моральних дилем, що виникають у зв’язку із його застосуванням. Розглядаються також питання авторських прав та інтелектуальної власності, пов’язані з використанням штучного інтелекту. Основна увага приділяється проблематиці використання штучного інтелекту в навчальному процесі, зокрема й загрозам для традиційних методів навчання та потенційній зміні ролі освітніх інституцій. Автор розглядає штучний інтелект не тільки як технологічне досягнення, але й як феномен, що потребує філософського осмислення, особливо в контексті його взаємодії з людиною та суспільством. Стаття закликає до глибшого розуміння штучного інтелекту та розвитку етичного підходу до його використання.

Посилання

Aoun, J. (2017). Robot-Proof: Higher Education in the Age of Artificial Intelligence. MIT Press. 216 p.

Biets, J., & Kein, M. (2017). Learning Analytics in Higher Education. Jossey-Bass. 288 p.

Broussard, M. (2018). Artificial Unintelligence: How Computers Misunderstand the World. MIT Press. 248 p.

Pope, D., Bogel, M., & Miles, S. (2015). Overloaded and Underprepared: Strategies for Stronger Schools and Healthy, Successful Kids. Jossey-Bass. 259 p.

Search Engine Journal. Why Google Search Is Getting Worse. URL: https://www.searchenginejournal.com/why-google-search-is-getting-worse/472681/.

Stat Counter Global Stats. Browser Market Share. URL: https://gs.statcounter.com/browser-market-share.

Tegmark, M. (2017). Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence. Knopf. 384 p.

Technology Review. Inside Story: Oral History How ChatGPT Built OpenAI. URL: https://www.technologyreview.com/2023/03/03/1069311/insidestory-oral-history-how-chatgpt-built-openai.

Vaidhyanathan, S. (2011). The Googlization of Everything (And Why We Should Worry). University of California Press. 265 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ХХІ СТОЛІТТЯ: ПОШУК ПРІОРИТЕТІВ