БЕЗАЛЬТЕРНАТИВНА МАТРИЦЯ ОСВІТИ: «РОЗУМНА ОСВІТА» ЯК ПОТРЕБА І РЕАЛЬНІСТЬ ХХІ СТОЛІТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2024.1(92).01

Ключові слова:

наука, освіта, культура, практика, наукова парадигма освіти, знання, позанаукове знання.

Анотація

У період війни, розв’язаної проти України рашистськими окупантами, найбільш актуальним є завдання забезпечення військових ефективною зброєю, спорядженням, харчуванням, боєприпасами, налагодження систем укриття, фізичної та психологічної реабілітації, усім, що необхідно для нашої безсумнівної перемоги. Водночас не менш важливим є завдання формування оптимістичного духу людей, який забезпечує віру в перемогу, стійкість і силу волі, прагнення до активної дії. «Війни виграють не генерали, – повторював перший канцлер Німеччини Бісмарк, – а вчителі і парафіяльні священники». Розвиток інтелекту, а відтак освіти, науки і культури постає важливим чинником перемоги, відновлення післявоєнного світу, налагодження життя, гідного людини. Освіта є дійсною, якщо в ній представлені всі знання та соціальний досвід, накопичений людством. Звісно, вона не є «Ноївим ковчегом», в якому, як кажуть, схоронились «всі тварі по парі». Знання, задіяне в освіті, представлено в узагальненому (стислому, інтегрованому, системному) вигляді. Головним у ньому є знання, накопичені наукою. У статті розглядається специфіка наукових знань, роль науки у розвитку освіти.

Посилання

Андрущенко, В. (2000). Феномен освіти. Т. 1 – 5, К.

Дротянко, Л. (2000). Феномен фундаментального і прикладного знання (Постнекласичне дослідження). Київ. 423 с.

Згуровський, М. Дипломована псевдоосвіта, або суперечності перехідного періоду у сфері вищої освіти України. URL: dt.ua/EDUCATION/diplomovana_psevdoosvita,_abo_superechnosti_perehidnogo_

Кримський, С. (2003). Наука як феномен цивілізації. Вісник НАН України. № 3. С. 7–20.

Мельник, В. (2011). Людиновимірність науки та її цивілізаційні виклики. Вісник Львівського університету. Серія філос.-політологічні студії. Львів. Вип. 1. С. 9–22.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-10

Номер

Розділ

СТОРІНКА ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА