ДІЯЛЬНІСТЬ УНІВЕРСИТЕТІВ У ПОДОЛАННІ КРИЗОВИХ СТАНІВ СУСПІЛЬСТВА (ПРАКТИКА ВПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРОЄКТІВ ЕРАЗМУС+)

Автор(и)

  • Мар’я НЕСТЕРОВА
  • Андрій ЗАМОЖСЬКИЙ

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-VOU.2022.4(87).06

Ключові слова:

кризові стани суспільства, освітній простір, освітні спільноти, соціальна згуртованість, cоціальна відповідальність, університет.

Анотація

В статті показані важливі ролі та завдання українських університетів у подоланні викликів кризових станів суспільства, зокрема, пандемії, війни та повоєнного відновлення. Також у цьому контексті розглядаються проведені в НПУ імені М. П. Драгоманова практичні дослідження університетської спільноти в кризових станах, зокрема, дослідження соціальної згуртованості як соціального феномена, її вплив на розвиток суспільства та освітньої спільноти. Також показана соціальна роль освіти, зокрема, в розвитку соціальної згуртованості. Показано, що важливим завданням є розвиток соціальної згуртованості в освітньому просторі, зокрема, в умовах кризових станів суспільства. Стаття продовжує дослідження соціальної згуртованості, які проводяться в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова з 2016 року, і узагальнює проведені дослідження. Продемонстрована практика реалізації проектів програми Еразмус+, включаючи новий проєкт про Центр досконалості Жана Монне в НПУ імені М. П. Драгоманова. Наголошено на важливості для університетської спільноти євроінтеграційного вектору сталого розвитку вищої освіти України.

Посилання

Андрущенко, В. П. (2018). Oсвіта як чинник подолання духовної кризи сучасної цивілізації. Вища oсвіта України. № 3, 5–13.

Допомога освітянам/науковцям. URL: https://human.org.ua/dopomoha-osvitianam-naukovtsiam

Нестерова, М., Дєліні, М., Заможський, А. (2020). Вплив пандемії на соціальну згуртованість університетських спільнот. Вища освіта України. №3, 50–55.

Нестерова M., Дєліні M., Заможський A., Крючко B. (2022). Cоціальна згуртованість освітніх спільнот в умовах кризових станів суспільства. Вища oсвіта України. № 3, 47–54.

Нестерова, М., Дєліні, М., Заможський, А. (2019). Соціальна згуртованість університетської спільноти. Вища освіта України. № 3, 42–50.

Романчук, О. Психологічна стійкість у часи війни: індивідуальний та національний вимір. URL: https://health.ucu.edu.ua/news/oleg-romanchuk-psyhologichna-stijkist-u-chasy-vijny-indyvidualnyj-ta-natsionalnyj-vymir/

Українські заклади вищої освіти під час війни. URL: https://snau.edu.ua/ukra%D1%97nski-zakladi-vishho%D1%97-osviti-pid-chas-vijni/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-01

Номер

Розділ

ДОСЛІДНИЦЬКІ ПРОЕКТИ У ВИЩІЙ ШКОЛІ