ТРАНСІСТОРИЧНІ СМИСЛИ НЕВЕРБАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ, АБО ГЕРМЕНЕВТИЧНА РЕФЛЕКСІЯ ПРОСТОРУ І ЧАСУ У ПРАКТИКАХ ЖИТТЄТВОРЧОСТІ НА СЛОБОЖАНЩИНІ ХІХ СТ.

Автор(и)

  • Наталія РАДІОНОВА Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди https://orcid.org/0000-0001-7624-5539

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2024.2(93).11

Ключові слова:

життєтворчість, комунікація, невербальна комунікація, інформація здоровий глузд, простір, історичний час, соціальна темпоральність, ментальність

Анотація

Актуальність теми дослідження. Інтенсивне проникнення нових способів здійснення невербальної комунікації (інфографіка, інсталяція, піктограми, емодзі, смайли тощо) у життєвий світ людини змінює сприйняття комунікативних практик. Зі свого боку, такі практики досить швидко перетворюються на мікромеханізми і алгоритми узгодження смислів, які впливають на способи мислення та поведінкові реакції людини. Постановка проблеми. Посилення уваги на антропологічній основі невербальної комунікації дасть змогу дати відповідь, як можлива невербальна аргументація та як вона змінює життєвий світ людини в просторово-часових координатах минулого, теперішнього і майбутнього. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні переосмислення сучасної спільноти як комунікативної представлені в дослідженнях К.-О. Апеля, Ю. Габермаса, В. Гьосле, Л. Ситниченко та ін. Дослідження невербальної комунікації як способу прояву емоцій і трансляції прихованих смислів здійснене у працях Г. Гшвандтнер, М. Коццоліо, Т. Космеди, Т. Осіпової та ін. Постановка завдання. У статті пропонується здійснити герменевтичну рефлексію простору і часу в практиках життєтворчості на Слобожанщині ХІХ століття з метою розширення розуміння ролі невербальної комунікації у складноструктурованих соціокультурних контекстах. Виклад основного матеріалу. Комунікація, у різних формах її здійснення – особиста, культурна, соціальна, політична тощо, відіграє надзвичайно важливе значення в житті як кожного індивідуума, так і спільноти. Фіксація фрагментів минулого в текстах чи зображеннях відкриває для майбутніх поколінь можливість повернення «подій» та їх «прочитання» засобами вербальної та невербальної комунікації. Герменевтична рефлексія простору й часу в практиках життєтворчості на матеріалі Слобожанщини ХІХ століття дає змогу виявити відмінності у трансляції трансісторичних смислів, які утворюються крізь призму тексту й зображення подій. Висновки із цього дослідження та перспективи подальших розвідок. Різноманітні практики життєтворчості на Слобожанщині ХІХ століття можна розглядати не тільки як культурні експерименти, а як культурну комунікацію. Культурна комунікація може здійснюватися засобами вербальної та невербальної комунікації, остання може бути як синхронною, так і асинхронною, транслювати як явні, так і приховані смисли, декодування яких доступно окремим етносам. Це дає змогу зробити висновок, що невербальна комунікація утворює фундаментальну основу об’єктивації етнічних і національних смислів у колективній свідомості.

Посилання

Антропологічний код української культури і цивілізації (2020). За ред. Рафальського О. Кн. 1, Київ: ІПіЕНД ім. І. Ф. Кураса НАН України. 432 с.

Вюллер, Т. (2018). Що таке час. Київ: Ніка-Центр; Львів: Видавництво Анетти Антоненко. 160 с.

Нора, П. (2014). Теперішнє, нація, пам’ять. Пер. із фр. А. Репи. Київ: ТОВ Видавництво КЛІО. 272 с.

Осіпова, Т. (2019). Невербальна комунікація та своєрідність її омовлення в українському дискурсі: феномен вербалізації невербалики: монографія, наук. ред. проф. Т. А. Космеда. Харків: Видавництво Іванченка І. С. 388 с.

Попович, М. (2006). Українська національна ментальність. Проблеми теорії ментальності. Київ: Наукова думка. С. 232–272.

Пухнер, М. (2022). Писаний світ. Як література формує історію. Пер. з англ. А. Бондаря. Київ: Темпора. 460 с.

Радіонова, Н. (2008). Репрезентації філософії в освітньому просторі Слобожанщини у ХІХ столітті. Суми: ВАТ СОД, Козацький вал. 320 с.

Содомора, А. (2022). Наодинці зі словом. Львів: Літопис, 408.

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна за 200 років (2004). За ред. Бакірова В. Харків: Фоліо. 750 с.

Яусс, Г. (2007). Рецептивна естетика й літературна комунікація. Слово і Час. № 6. С. 37–46.

Koselleck, R. (2000). Zeitschichten. Studien zur Historik. Vit einem Beitrag von Hans-Georg Gadamer. Frankfurt: Suhrkamp Verlag. 399 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-15

Номер

Розділ

ЧАС РЕФОРМ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИКА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ