КОНЦЕПЦІЯ ПРОЦЕСУАЛЬНО- МЕТОДОЛОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ АНАЛОГІЇ ТА МОДЕЛЮВАННЯ В СИСТЕМІ НАУКОВО- ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ОСВІТЯНИНА

Автор(и)

  • Володимир БОНДАР

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-VOU.2021.1(80).07

Ключові слова:

методологія наукового й освітнього пізнання, педагогічна синергія, прогностичні методи, моделювання й аналогізування як процеси, модель, прототип, об’єкт і предмет, засновки, умовиводи, властивості, відношення.

Анотація

У статті розглянуто проблему диференційованого та інтегрованого використання методів наукового й освітнього пізнання нового знання в педагогіці та інших соціально-гуманітарних дисциплін. Зокрема, йдеться про такі методи, як моделювання, аналогія і порівняння. Проблема втім, що по-перше, вони не завжди виконують прогностичну функцію в життєдіяльності людини; по-друге, утруднюється, а іноді й не уможливлюється їх інтегроване переосмислення з наукового пошуку нового в умови освітньо-навчальної діяльності; по-третє, майбутні педагоги не навчаються перетворювати метод аналогії в прийоми методу моделювання чи порівняння, і навпаки, залежно від освітніх функцій, які їм приписуються.

Посилання

Батороев К. Б. Кибернетика и метод аналогии. М.: Высшая школа, 1974.

Бондар В. І. Аналогія як явище в системі прогностичних методів у педагогіці // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 17: Теорія і практика навчання та виховання: зб. наук. праць. Київ: Вид- во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2018. Вип. 29. С. 8–16.

Буш Г. Я. Аналогия и техническое творчество. Рига: Авотс, 1981.

Гершунский Б. С. Прогностические методы в педагогике. Киев: Изд-во «Вища школа», 1974. С. 126–140.

Григоров В. М. Роль экспертов в выработке управленческих решений // Научное управление обществом. М.: Мысль, 1972. Вып. 6. С. 132–136.

Костюк Г. С. Мислення та його розвиток // Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості. Київ: Радянська школа, 1989. С. 194–195.

Маркс К. и Энгельс Ф. Сочинения. Т. 20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

ЧАС РЕФОРМ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИКА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ