МОТИВАЦІЯ У СПОРТІ: ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНОГО ОСВІТНЬОГО ЛАНДШАФТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2023.4(91).08

Ключові слова:

спортивне середовище, внутрішня мотивація, майстерність спортсменів, принципи підкріплення, зовнішні заохочення, внутрішня рівновага, сучасний освітній ландшафт

Анотація

У статті структуровані ідеї про внутрішню мотивацію в сучасному освітньому ландшафті. Внутрішня мотивація гравців у спортивному середовищі визначається внутрішніми чинниками, як-от особисті цілі, задоволення від процесу гри, бажання досягнення внутрішньої гармонії чи розвиток власних навичок. Внутрішня мотивація відіграє ключову роль у досягненні великих успіхів у спорті, оскільки вона забезпечує стійку та довготривалу роботу для досягнення цілей, незалежно від зовнішніх обставин чи негараздів. Внутрішня рівновага є ключовим аспектом внутрішньої мотивації у спортивному середовищі. Спорт може виступати не лише як засіб досягнення фізичної гармонії, а й як інструмент для знаходження психологічної рівноваги. Спортсмени, які докладають зусиль до розвитку внутрішньої рівноваги, найчастіше досягають стабільності та стійкості у своєму емоційному та психологічному стані. Спорт дозволяє кожному спортсменові виражати свою індивідуальність і унікальність. Це важливий аспект внутрішньої мотивації, оскільки самовираження стає джерелом внутрішньої задоволеності та підвищення морального стану.

Посилання

Вейнберг, Р.С, Гоулд, Д. (2014). Психологія спорту. Київ: Олімпійська л-ра; 335 с.

Воронова, В.І. (2017). Психологія спорту: навчальний посібник. 3-тє вид., без змін. Київ: Олімпійська літ.; 272 с.

Гринь, О.Р. (2015). Психологічне забезпечення та супровід підготовки кваліфікованих спортсменів: навчальний посібник. Київ: Олімпійська літ. 276 с.

Занюк, С. С. (2002). Психологія мотивації: навчальний посібник. Київ: Либідь; 304 с.

Родіонов, А. В. (2008). Психологія спорту високих досягнень. Спортивний психолог. (1): 4–7.

Шаболтас, А. (2004). Мотиви занять спортом. Київ: Олімпійська література, 189 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14

Номер

Розділ

НОВІТНЯ НАУКА ТА СУЧАСНА ОСВІТА