ОБҐРУНТУВАННЯ ДОСТЕМЕННОСТІ ЗНАННЯ У СВІТЛІ НАУКОВОГО ПЛЮРАЛІЗМУ: МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/NPU-VOU.2024.1(92).04

Ключові слова:

плюралізм, досвід, експеримент, істина, верифікація, фальсифікація, демаркація, наукова революція.

Анотація

Розвиток природознавства, насамперед квантової механіки (принцип відповідності, принцип доповнюваності), підводить до думки, що вторгнення суб’єкта неминуче, що структура знання повинна включати його історію. Дійсно, пізнавальне мислення, в тому числі й у його науковій формі, завжди має місце в будь-яку епоху, але не завжди є домінуючим. Це спостерігаємо в XX столітті. У часі класична наука поступається місцем некласичній науці, яка завойовує все більше простору у свідомості. Але це два типи наукового мислення, які мають однакове право на існування. Наукова революція XX століття не зруйнувала попереднє знання і способи його здобуття, залишивши разом у повній цілості класичну науку, а постнекласична наука формується з урахуванням надбань некласичної, поряд із нею. Звідси і постає проблема плюралізму в науці, в типах наукової раціональності. Також у зв’язку з привертанням уваги до суб’єктного полюса пізнання суттєво трансформується поняття соціальності науки, воно розуміється вже не як дія зовнішніх чинників, а як контекст культури, як діалогічне спілкування фундаментальних наукових теорій-парадигм, як соціальна структура науки, сукупність соціальних відносин у рамках наукового співтовариства. Межа між соціальним і логічним перестає бути межею між наукою і не наукою, вона переміщається вже у сферу самої науки, більш того, в межі наукового знання.

Посилання

Поппер, K. (1994). Припущення та спростування: зростання наукового знання. Злиденність історицизму / K. Поппер. Київ : «АБРИС», 192 с.

Popper, K. (2002). The Logic of Scientific Discovery. London: Routledge Classics. 545 р.

Kuhn, Th. (2001). The Structure of Scientific Revolutions. Chicago and London: University of Chicago Press. 228 р.

Kuhn, Th (1974). The Logic of Discovery or the Psychology of Inquiry? in PA Schilpp, The Philosophy of Karl Popper, The Library of Living Philosophers, Volume XIV, Book II. рp. 798–819.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-10

Номер

Розділ

ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ХХІ СТОЛІТТЯ: ПОШУК ПРІОРИТЕТІВ